Haase onderuit

Robin Haase in 2007 finalist, in 2022 roemloos onderuit

‘Wilde op het Van Mossel Dutch Open goed tennis laten zien’

Bron: AD 14-07-2022

Robin Haase probeert via challengers nog te klimmen op de wereldranglijst. Als hij volgend jaar nog steeds rond zijn huidige positie (257ste plaats, red.) staat, dan heeft de Hagenaar dinsdag voor het laatst geacteerd op de Van Mossel Kia Dutch Open.

“Ik ben behoorlijk teleurgesteld”, zei Haase na de partij op het centre court tegen de als vierde geplaatste Spanjaard Carlos Taberner. “Na het verpesten van mijn eerste set had ik voldoende mogelijkheden om de wedstrijd naar me toe te trekken. En dat gebeurde niet. Ik kon het niet afmaken.”

Na de met 7-5, 6-7 en 6-2 verloren wedstrijd duurde het bij de Hagenaar ongeveer een half uur om alle onrust en frustratie die onder zijn zwarte krullen waren samengebald, te laten verdampen. “De teleurstelling is groter dan vorig jaar toen ik hier in twee sets (6-4, 7-6 red.) verloor van de Australiër Aleksandar Vukic”, aldus Haase.

“Toen had ik veel pijn en was ik verre van fit. Ik kon ook niet goed meer lopen. Nu leek alles hersteld te zijn. Er was ook een stijgende lijn in mijn spel zichtbaar. Ik wilde het Amersfoortse publiek graag goed tennis laten zien. Niet eens zo lang geleden drong ik op een challenger nog door tot de kwartfinale. Dergelijke resultaten heb je nodig om weer naar boven te kunnen kijken. Ik wilde de opwaartse lijn hier doortrekken.”

,,Kijk, ik ben nog steeds zo’n 35 weken van huis. Maar als er een toernooi in Nederland is, doe ik er van alles aan om voor eigen publiek te spelen. En dan zit ik hier terug te denken aan een wedstrijd die ik had kunnen winnen. Zuur.”

Betere tijden

Haase kan op zijn 35ste wel terugdenken aan betere tijden die hij beleefde op de Dutch Open. Toen dit ATP-toernooi tussen 2002 en 2008 nog werd uitgerold op het rugbyveld van De Bokkeduinen, ging het met Haase crescendo op de wereldranglijst. “In 2007 heb ik zelfs in Amersfoort in de halve finale gestaan”, weet hij zich, ondanks de vele partijen die hij in zijn loopbaan heeft gespeeld, nog goed te herinneren. “In de halve finale verloor ik van Werner Eschauer. Maar in het dubbelspel wist ik met mijn landgenoot Rogier Wassen door te dringen tot de eindstrijd.”

10 jaar geleden stond Haase nog op de drempel om tot de beste dertig spelers op de wereldranglijst door te dringen. Anno 2022 is de tennisser, die in de Nederlandse tennisgeschiedenis een mooi hoofdstuk heeft geschreven, afgezakt naar plek 257 op de wereldranglijst. Haase zit in de nadagen van zijn carrière. Dat weet hij. Tijdens de Dutch Open was dat duidelijk te zien. Zijn tennisgeest wil wel. Ook het uiten van zijn frustratie tijdens de wedstrijd is de Hagenaar nog niet verleerd. Eén vonkje is nodig om alle onrust te laten ontbranden.

Maar zijn lichaam komt de laatste jaren in oppositie. “Als ik de komende tijd rond de 257ste plek blijf hangen, dan ben ik klaar”, stelt Haase. “Dan heb ik vandaag, afgezien van het dubbelspel dat ik nog met Sem Verbeek speel, mijn laatste wedstrijd op de Dutch Open gespeeld. Ik speel straks nog in dubbels in Gstaad en Kitzbühel. Daarna zie ik wel. Ik blijf sowieso tennissen.”

Maar Haase richt zich inmiddels óók op andere dingen. ,,Ik heb nog een paar leuke bedrijven. Ook dat is een uitdaging om het bedrijfsmatig goed op de rails te zetten en te houden. Net als het tennis.”

Foto: Philip Knops

Dinsdag 18 juli

Wegens regen zijn de wedstrijden gestaakt.
De wedstrijden worden naar verwachting vanaf 00:00 hervat. 

 

Eventuele wijzigingen in het speelschema kunt u hier bekijken.