Het beste voor het laatst

‘Ik heb het beste tennis voor het laatst bewaard’

Tallon Griekspoor wint opnieuw Dutch Open in Amersfoort

Bron: AD 18-07-2022

De finale op het gravel van het Van Mossel Kia Dutch Open werd een eenzijdig schouwspel. Tallon Griekspoor pijnigde zijn Spaanse opponent Roberto Carballes Baena in alle opzichten en won eenvoudig met 6-1 en 6-2.

Voordat Griekspoor gisteren aan zijn warming-up voor de finale op de banen van ALTA begon, bekende hij dat zijn aanwezigheid op het Dutch Open geen vanzelfsprekendheid was. “Ik moest een afweging maken”, aldus de Noord-Hollander. “Ik kon namelijk ook naar het ATP-toernooi van Bastad in Zweden gaan. Maar omdat ik al zo vaak van huis ben, vond ik deelname aan het Dutch Open een stuk relaxter.”

Griekspoor moest in Amersfoort dealen met de druk: hij was titelhouder én als nummer 53 van de wereld de speler met de hoogste ranking. ,,Je moet het voor eigen publiek waarmaken. Dus er ligt wel degelijk druk op me. Dat heb ik ook in de twee voorgaande partijen duidelijk gemerkt”, vervolgde hij, doelend op de partij in de tweede ronde tegen Zsombor Piros. Drie sets had Griekspoor nodig om de Hongaar van zich af te schudden. “Ik had toen niet echt mijn dag.”

Dat gold zaterdag óók voor het duel in de halve finale met Ivan Gakhov. ,,Mijn backhand liep in de tweede set voor geen meter.” Op de belangrijke momenten hield Griekspoor z’n hoofd echter koel. Met harde passeerslagen dwong hij de 2 meter lange Rus in de derde set op de knieën.

In voorbereiding op de finale tegen Roberto Carballes Baena, 81ste van de wereld, had onze landgenoot de kwaliteiten van zijn 29-jarige opponent op een rijtje gezet. “Vorig jaar heb ik van hem in Murcia gewonnen. Het was niet eenvoudig. Wat ik in die partij heb geleerd, is dat ik niet met hem mee moet gaan in de rally’s. Daar is hij een meester in. Ik moet dus winners slaan.”

Elf aces

Griekspoor, in smetteloos wit gestoken, had een juiste analyse gemaakt. Dankzij snoeiharde winners kon de Spanjaard, die kennelijk nog vermoeide benen had van de meer dan drie uur durende halve finale tegen zijn landgenoot Bernabe Zapata Miralles, niet in zijn spel komen. Bovendien serveerde de titelhouder ongekend goed. Liefst elf aces sloeg hij met een gemiddelde snelheid van 212 kilometer per uur. De eerste set ging dan ook met 6-1 naar Griekspoor.

In de tweede set leek de Spanjaard een zuchtje meewind te krijgen om terug te komen in de wedstrijd. Maar dat was maar tijdelijk. Met machtige slagen gonste het veelvuldig ‘oohs’ en ‘aahs’ op de tribunes die bijna tot de nok toe gevuld waren. Ja, Griekspoor verdedigde zijn titel met verve. “Ik kon er niet veel aan doen dat het een eenzijdige finale is geworden”, verontschuldigde hij zich na afloop. “Vooral mijn forehand liep erg lekker. Ik heb het beste tennis voor het laatst bewaard.”

Lang kon Griekspoor niet op ‘zijn’ toernooi blijven. Na het uitdelen van handtekeningen en een douche verliet hij het complex. Vandaag wordt hij namelijk op het grote ATP-toernooi in Hamburg verwacht. Of hij volgend jaar zijn titel in Amersfoort opnieuw verdedigt, liet hij desgevraagd in het midden. “Het is allemaal afhankelijk hoe mijn prestaties zullen zijn. Maar deze finale heeft me, net als vorig jaar, flink wat zelfvertrouwen gegeven.”

Foto: Philip Knops

Dinsdag 18 juli

Wegens regen zijn de wedstrijden gestaakt.
De wedstrijden worden naar verwachting vanaf 00:00 hervat. 

 

Eventuele wijzigingen in het speelschema kunt u hier bekijken.