Vleugels na toernooizege

Tallon Griekspoor kreeg na Van Mossel Kia Dutch Open vleugels

‘Top om hier te spelen, lekker dicht bij huis’

Bron: AD 09-07-2022

De tennissers die vanaf maandag meedoen aan de Dutch Open kunnen de toppers van morgen zijn. Daar weet Tallon Griekspoor alles van. Vorig jaar kreeg hij na de toernooizege in Amersfoort vleugels.

Zijn eerste optreden op het gravel van tennisvereniging ALTA heeft Griekspoor, die opgeklommen is naar de 53ste stek op de wereldranglijst, diep weggestopt. Het is 2019. De Dutch Open was na een omzwerving van 11 jaar terug in Amersfoort „Ik was toen als vierde geplaatst”, aldus de 26-jarige tennisprof na een doordeweekse training. „Ik werd al in de eerste ronde uitgeschakeld door de Duitser Sebastiaan Fanselow. Zo kan het gaan, ook op een challenger.”

Aan de andere kant bleef de gemoedelijke sfeer op het Amersfoortse tennispark bij hem hangen. ,,Knap, want ze hebben toen na een paar maanden voorbereiding er alles aan gedaan om er iets van te maken. Het is relaxed en lekker informeel.”

Griekspoor vindt het dus fijn om na circa vier weken op grasbanen weer terug te zijn op het gravel in Amersfoort. De aanvallende manier van spelen die hij onder meer in Rosmalen, Halle en op Wimbledon etaleerde, neemt hij zeker mee naar Amersfoort. „Ik had gelukkig de ruimte in mijn agenda. Het is top om hier te spelen met mijn familie en vrienden op de tribune. Het is ook lekker dicht bij huis.”

Niveau

De focus van Griekspoor is komende week gericht op het bereiken van de finale op inmiddels ‘zijn’ Dutch Open, zoals hij naar dit toernooi kijkt. Uiteraard heeft hij, na zijn uitschakeling op Wimbledon, de namen van tennissers gezien die zich in Amersfoort rechtstreeks geplaatst hebben. „Vergeleken met voorgaande jaren is het niveau behoorlijk hoger”, aldus Griekspoor.

Hij kent uiteraard de drie Spanjaarden die, net als hij, bij de beste honderd tennissers van de wereld staan. „Het zijn gravelspecialisten. Tegen Roberto Carballés Baena (ATP 87, red.) heb ik vorig jaar nog in de finale gestaan in Murcia. Ik won met 3-6, 7-5, 6-3. Maar het is beslist geen garantie dat ik in Amersfoort weer de finale haal. Weet je, op toernooien als de Dutch Open zijn spelers tot op het bot gemotiveerd. Ze willen stappen maken om hogerop te komen. Er kan dus van alles gebeuren.”

Niet het beste tennis

Stappen maken. Dat heeft Griekspoor in het afgelopen jaar ook zeker gedaan. Feitelijk is vorig jaar zijn opmars op de Dutch Open begonnen. Hij stond toen 124ste op de wereldranglijst. In de eindstrijd stond hij tegenover zijn maatje Botic van de Zandschulp. „Het was niet het beste tennis wat het publiek destijds kreeg te zien”, blikt hij terug.

„Kijk, met Botic train ik al heel wat jaren. Zodra er een mogelijkheid is staan we op de baan tegen elkaar te tennissen. We kennen elkaars spel door en door. Dat is de reden waarom de finale niet spetterde. Toch lag er druk op mij. Ik wilde de titel en de bijbehorende 80 ATP-punten. Er lagen toen voor mij namelijk nog plaatsingsmogelijkheden voor de US Open.”

Na het toernooi in Amersfoort maakte hij een grote sprong op de wereldranglijst door nog eens vijf challengers te winnen. Zijn debuut op de US Open was daarna een feit. In zijn tweede partij in New York kon Griekspoor na een uur en 39 minuten alweer zijn tas inpakken. Novak Djokovic, de nummer 1 van de wereld die in het verleden ook de Dutch Open won, was met 6-2, 6-3 en 6-2 te sterk. „Zo’n toptennisser kan even bijschakelen op het moment dat het nodig is”, aldus Griekspoor.

Op de vraag of de nummer 53 van het mondiale tennis na de Dutch Open weer verder klimt, reageert hij nuchter. „Ik ga mijzelf niet onnodig veel druk opleggen”, aldus Griekspoor. „Het is en blijft hard werken. We zullen wel zien waar het schip strandt.”

Dutch Open in vogelvlucht: begonnen op ‘t Melkhuisje, terug sinds 2019

Op de gravelbanen van ‘t Melkhuisje – opgericht in 1895 – in Hilversum werd 65 jaar geleden voor het eerst de Dutch Open gespeeld. Het toernooi zou in de loop der jaren meerdere toppers op haar gravel krijgen. Legendes als Rod Laver en Tom Okker kwamen graag naar de Hilversumse baan.

Daarna sommeerde de ATP de organisatie om het circus op te breken. Een dergelijk toernooi moest namelijk groter worden aangepakt. Vanaf 1995 vond het toernooi plaats bij Amstelpark in Amsterdam om vervolgens in 2002 te verhuizen naar sportpark De Bokkeduinen in Amersfoort.

De slagkracht van de Dutch Open was in 2008 echter verdampt. De toernooilicentie werd zodoende overgenomen door familie van wereldtopper Novak Djokovic, die in Servië een ATP-toernooi uit de grond stampte.

In 2019 kwam het evenement na 11 jaar echter weer terug in Amersfoort, maar dan als challenger. Het gaat hier feitelijk om de voortzetting van het The Hague Open, het internationale challengertoernooi dat voorheen in Scheveningen werd gehouden. De organisatie van dat toernooi was niet meer in staat om de begroting sluitend te krijgen.

Herboren

Winnaar van de herboren Amersfoortse editie was de Duitser Mats Moraing. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus ging in 2020 het toernooi niet door. Vorig jaar leverde de finale een Nederlands onderonsje op, voor het eerst in de historie van de Dutch Open. Tallon Griekspoor won 6-1 3-6 6-1 van Botic van de Zandschulp.

Vanaf maandag tot en met zaterdag is de toegangspoort van tennisvereniging ALTA aan de Meester Th. Heemskerklaan 32 van 9.30 uur tot circa 22.00 uur open. De finale is volgende week zondag en begint om 14.00 uur.

Dinsdag 16 juli

Wegens regen worden vandaag helaas geen wedstrijden meer gespeeld.
Morgen vanaf 10:00 uur worden de wedstrijden hervat. 

 

Bekijk hier het speelschema voor woensdag 17 juli.