Finale Van Mossel Kia Dutch Open 2019

Vijf jaar Amersfoort

Vijf jaar Dutch Open in Amersfoort: tennisbaan staat blank, oranje primeur en Argentijn met heimwee

Het van Mossel Kia Dutch Open jubileert. Vijf jaar geleden keerde dit toernooi onder de ATP-vlag terug in Amersfoort. Tijd om terug te blikken op enkele memorabele momenten tijdens het toernooi dat komende week weer neerstrijkt op de banen van ALTA.

Bron: AD 13 juli 2024 door Arjan Klaver

,,Na het verkrijgen van de licentie hadden we amper 4 maanden de tijd om dit ATP Challengertoernooi op ALTA uit te rollen.” Aan het woord is Ans Oude Luttikhuis. Zij is voorzitter van Stichting TopSport Amersfoort en verantwoordelijk voor de organisatie van het enige ATP Challenger Tour 75 dat in ons land op gravel wordt afgewerkt.

,,Ik kan me die tijdsdruk, die we in maart 2019 voelden, nog prima herinneren. Goed, we zijn er met open ogen vol ingegaan. We hadden natuurlijk wat ervaring in het organiseren van toernooien. Maar dit kaliber was van een andere orde.”

Met Lucas Schiffeleers, Dennis The en Tom Nijssen, die allen nauw betrokken zijn bij ALTA, werden alle kansen en bedreigingen afgewogen voor het welslagen. ,,Daarnaast hebben we al onze relaties aangespoord voor de nodige ondersteuning.”

De tijd begon te dringen. Op zaterdag 13 juli zouden de kwalificaties en de loting plaatsvinden. Met de nodige ondernemerszin werd geprobeerd de begroting – zo’n 250.000 euro – sluitend te krijgen. ,,Een van onze relaties was sportjournalist Balt Gmelig, die destijds het sportblad Kei in Sport uitgaf. Hij leidde ons naar Van Mossel Kia. De samenwerking met dit bedrijf bleek een schot in de roos, zoals we dit in de afgelopen jaren hebben ervaren.”

Oude Luttikhuis bekent dat de organisatie net op tijd uit de steigers was om de eerste wedstrijdbal op dit ATP-toernooi te slaan. ,,Als wij onze schouders niet onder de organisatie hadden gezet, dan zou dit graveltoernooi zijn verhuisd naar het buitenland. Echt, het kost dan heel wat jaren met oeverloos gelobby om een ATP-licentie van een dergelijk evenement, dat eind 2008 in handen kwam van de familie van Novak Djokovic en in 1993 tot en met 2018 terugkeerde op de Mets Tennisbanen, te behouden voor ons land. En dat is gelukt dankzij de inzet van vrijwilligers, sponsoren en alle relaties. Het was werken tegen de klok. Maar het resultaat is vijf jaar na dato gelukkig nog zichtbaar. En we gaan gewoon door.”

Groundsman wordt badmeester

Een hoosbui in de nacht van 15 en 16 juli 2021 maakt van Maarten Zoetelief op het Dutch Open geen groundsman maar een badmeester. ’s Ochtends bedenkt hij een plan van aanpak om het zo snel mogelijk eb te laten worden op de banen van ALTA.

Drie jaar na dato verschijnen op het voorhoofd van Zoetelief nog steeds bedenkelijke rimpels. ,,Ik wist niet wat ik zag. Alle banen waren ondergedompeld. Het waterpeil was zo’n 3 centimeter boven het gravel, zullen we maar zeggen. We hebben eerst het center court aangepakt’’, blikt hij terug.

Vier zogenoemde dompelpompen zogen het water op dat elders via slangen werd afgevoerd. Binnen drie uur was het water verdwenen. ,,Gelukkig is het die dag bij een stortbui gebleven. Want anders is het water naar de zee dragen”, grapt de groundsman die voor het vijfde achtereenvolgende jaar verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de banen.

Toen de tweede wedstrijddag na een klein en nat oponthoud werd hervat, toverde Zoetelief ongetwijfeld een tevreden glimlach op zijn gezicht. ,,Ik nam toen een welverdiende dweilpauze”, merkt hij droogjes op.

Stateloos burger won eerste editie

Op de gravelbanen van HLTC ‘t Melkhuisje – opgericht in 1895 – in Hilversum werd in 1957 voor het eerst het Dutch Open gespeeld. In dat jaar bereikte de Rotterdammer Alfred Eduard (Fred) Dehnert als eerste Nederlander de finale. Het lid van het Haagse Leimonias strandde in 1953 in de tweede ronde op Wimbledon. Tegenover Dehnert stond de geboren Kroaat Ladislav Legenstein.

Hij was destijds stateloos burger. Legenstein won afgetekend met 6-1, 6-1. Vijf jaar later dook de eerste titelhouder van het Dutch Open op in het Davis-Cup-team van Oostenrijk. En ter viering van het 50-jarig bestaan van het Dutch Open speelde hij in 2007 een demonstratie op het center court van De Bokkeduinen in Amersfoort met drie andere voormalig winnaars: Tom Okker, Guillermo Vilas en Balázs Tarózs. Op zijn 80ste was Legenstein opmerkelijk genoeg nog niet klaar met zijn tenniscarrière. Hij werd wereldkampioen voor spelers boven de 80 jaar.

Drie jaar geleden had het Dutch Open in Amersfoort weer een primeur. Het slotakkoord werd ingekleurd door Tallon Griekspoor, die toen op plek 115 stond van de wereldranglijst, en Botic van de Zandschulp die de 132ste plaats bezette. Voor het eerst in het bestaan van het Dutch Open (1957) konden de tennisliefhebbers genieten van een Nederlands onderonsje in de finale. De als eerste geplaatste Griekspoor zegevierde met 6-1, 3-6 en 6-1. Niet lang daarna behoorden beide tennissers tot de beste 50 spelers van de wereld.

Argentijn op de weg terug

De kanshebber die vorig jaar het meest werd genoemd om de vierde editie van de Dutch Open te winnen, was Facundo Diaz Acosta. De linkshandige Argentijn, die toen op de drempel stond van de top-100, beschikt over een groot repertoire aan slagen om het Dutch Open te winnen. Diaz Acosta kwam vrij eenvoudig in de kwartfinale. In de laatste partij van de dag stond hij tegenover de de jonge Mathys Erhard.

De Parijzenaar won de eerste set en stond klaar voor de tweede set. Behalve Erhard fronsten alle tennisliefhebbers de wenkbrauwen toen de Argentijn de Fransman zijn spullen inpakte, een hand gaf aan de scheidsrechter en het speelveld verliet. Een paar minuten later stapte hij in de taxi.

Naderhand bleek dat de favoriet voor de eindtitel heimwee had. Op weg naar Schiphol was hij al in gedachten in Buenos Aires. Inmiddels is de Argentijn op de weg terug. Op de ATP-ranking welteverstaan. Hij staat op een 67ste plaats.

Programma

Doordeweeks zijn de wedstrijden op het Van Mossel Kia Dutch Open gepland van 9.30 uur tot 22.00 uur. De finale is zondag 21 juli om 15.00 uur met aansluitend de prijsuitreiking. Voorafgaand aan de finale is er een om 13.30 uur een demonstratiepartij dubbel met voormalig Wimbledonwinnaar Richard Krajicek, Paul Haarhuis, Dennis Kockx en Tom Nijssen.

Foto: finale Van Mossel Kia Dutch Open in 2019 (credits: Menno Ringnalda)

Dinsdag 16 juli

Wegens regen worden vandaag helaas geen wedstrijden meer gespeeld.
Morgen vanaf 10:00 uur worden de wedstrijden hervat. 

 

Bekijk hier het speelschema voor woensdag 17 juli.