Toernooizege Marterer

Heimwee nekt favoriet, toernooizege Marterer

Maximilian Marterer greep gisteren de titel op het Dutch Open in Amersfoort. Met een tweesetter versloeg de Duitser de Fransman Titouan Droguet: 6-4, 6-2.

Bron: AD 24-7-2023, Arjan Klaver

‘Op het Dutch Open kunnen we tennistalent aan het werk zien dat morgen of overmorgen een plaats heeft bij de beste 100 mondiale spelers.’ Zo luidt het jaarlijks terugkerende stokpaardje van toernooidirecteur en oud-toptennisser Tom Nijssen. Het is geen loze kreet. In het recente verleden heeft de liefhebber op de gravelbanen van ALTA de Deen Holger Rune zien acteren. Hij staat inmiddels zesde op de wereldranglijst. Natuurlijk had Nijssen graag weer vertrouwde gezichten als de Fin Emil Ruusuvuori, Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor verwelkomd. Zeker laatstgenoemde.

De sympathieke Noord-Hollander had in Amersfoort best zijn titel willen verdedigen. ,,Hij wilde heel graag komen”, verduidelijkte Nijssen. Maar het Dutch Open is nu eenmaal een zogenoemde ‘ATP-challenger 75’. Een speler als Griekspoor, die inmiddels tot de top-50 is doorgedrongen, mag niet meedoen aan een categorie lager dan ATP-challenger 100. “Desondanks hebben de bezoekers tijdens de toernooidagen zich beslist niet verveeld”, aldus de toernooidirecteur. “Er stonden zeven spelers uit de top-200 op het gravel en twaalf uit de top-300.”

Iedereen had wel een favoriet in gedachten. De kanshebber die het meest werd genoemd was Facundo Diaz Acosta. De linkshandige Argentijn, die op de drempel staat van de top-100, beschikt nu eenmaal over een groot repertoire aan slagen om het Dutch Open te winnen.

Aan zijn rijzende ster kwam vrijdag opmerkelijk genoeg abrupt een einde. In de kwartfinale stond Diaz Acosta tegenover de 21-jarige Mathys Erhard. De Parijzenaar, die de eerste set won, fronste zijn wenkbrauwen toen de Argentijn hem en de scheidsrechter de hand schudde en het speelveld verliet. Naderhand bleek dat de favoriet voor de eindtitel heimwee had. In gedachten was hij al in Buenos Aires. Ook dit is challengertennis anno 2023.

Wimbledon

De tennisliefhebber moest tot de voorlaatste speeldag wachten op de namen van de finalisten. De eerste was Maximilian Marterer, die een paar weken geleden nog de derde ronde van Wimbledon bereikte. Marterer won in de halve finale met 6-4, 7-6 van zijn landgenoot Rudolf Molleker.

In de finale stond Titouan Droguet aan de andere kant van het net. De Fransman elimineerde vrijdag Alec Deckers om voorts in de halve finale het tennisleven van Erhard zuur te maken (7-5, 6-1).

,,Vorig jaar kon ik vanwege een blessure niet op dit toernooi komen”, aldus de 28-jarige stylist Marterer, die in het verleden al eens op de 45ste plaats van de wereldranglijst stond. In de finale speelde de Duitser beheerst naar 6-4, 6-2. Marterer: “Ik heb hard moeten knokken om Droquet op de knieën te krijgen. Hij is jonger dan ik. Hij is een echte straatvechter. Ik hoop het niveau door te trekken naar Hamburg, waar ik vanaf dinsdag moet optreden.”

Zijn eerste opponent in de Duitse havenstad is opvallend genoeg dezelfde als in de halve eindstrijd in Amersfoort: landgenoot Molleker.

Nijssen was na de finale een tevreden man. “Het toernooi heeft in vergelijking met voorgaande edities meer publiek getrokken”, sprak hij. ,,In het najaar gaan we de vijfde uitgave voorbereiden.”

Dinsdag 18 juli

Wegens regen zijn de wedstrijden gestaakt.
De wedstrijden worden naar verwachting vanaf 00:00 hervat. 

 

Eventuele wijzigingen in het speelschema kunt u hier bekijken.