De wensen na attractief Dutch Open in Amersfoort zijn duidelijk: ‘Groter toernooi met meer aanzien’
De organisatie van het Dutch Open kijkt terug op een geslaagde jubileumeditie die gewonnen werd door de ontketende Chileen Tomás Barrios Vera: 6-2,6-1. Het voedt de Amersfoortse tennisambities.
Bron: AD 21 juli 2024 door Arjan Klaver
Ans Oude Luttikhuis, voorzitter van de Stichting TopSport Amersfoort, gaf na de finale aan dat de organisatie het toernooi volgend jaar wil upgraden naar een ATP-100 niveau. Dit zou echter meer financiële middelen vereisen, óók van de gemeente. „Daarnaast wordt overwogen om het toernooi op een andere locatie binnen de provincie te organiseren en mogelijk op een ander tijdstip in het jaar, bijvoorbeeld in september.”
De vijfde editie van het toernooi trok naar verwachting meer toeschouwers, die genoten van hoogstaand tennis. De finale in het dubbelspel, die zaterdag plaatsvond, werd gewonnen door het duo Marcelo Demoliner/Guillermo Durán. Zij versloegen de Britten Jay Clarke en David Stevenson met 7-6, 6-4.
Verhaal van de week
Gisteren stonden de Rus Alexey Zakharov en Tomás Barrios Vera in de finale. De Chileen had een etmaal voor de finale publiekslieveling en de verrassend sterk spelende Max Houkes uit het toernooi geslagen met 6-7, 6-4, 6-1. Hij won in de finale vrij eenvoudig (6-2, 6-1), maar het verhaal van de week komt op naam van de Russische verliezer. Zakharov blikte op zijn beurt terug op zijn opmerkelijke tennisloopbaan en vertelde dat hij 10 jaar geleden begon in Nederland op het Windmill-toernooi in Arnhem. „Dat was toevallig ook in de maand juli. Ik bereikte daar toen de halve finale. Na een paar andere toernooien klom ik snel op de ATP-ladder. Toen ik 19 was stond ik 397ste. Maar daar kwam snel verandering in. Helaas.”
Zijn carrière werd namelijk onderbroken door de coronacrisis en de oorlog. Stilzitten is niet zijn ding. „Ik besloot naar het Franse Nice af te reizen en ben daar ook gebleven.” Via de Mouratoglou Tennis Academy in Nice, waar ooit Venus Williams in de schoolbanken zat, kon hij weer een balletje slaan. „Na zo’n lange stilstand dacht ik niet meer om als actieve tennisprofessional op de baan te staan. Ik besloot om tennissers te begeleiden als Viktoryja Azarenka en Joelija Poetintseva. Op een goed moment werd ik echter geadviseerd en aangemoedigd door toptennisser Alexander Bublik om zelf weer te gaan tennissen.”
Visitekaartje
Zakharov hervatte dit jaar dus zijn professionele carrière. Na een aantal toernooien wist Zakharov in Amersfoort via de kwalificaties voor het eerst in het hoofdtoernooi van een ATP-challenger terecht te komen. Op de banen van ALTA gaf hij direct zijn visitekaartje af. Twee Nederlanders kregen van hem een pak op de broek. Deney Wassermann sloeg uit radeloosheid twee rackets kapot en Jelle Sels vocht meer tegen zichzelf dan tegen de Rus. „Tomas Barrios Vera was vandaag nog een maatje te groot. Mijn doel is nu om bij de beste 250 spelers ter wereld te behoren en daarna door te stoten naar de top 100.” Het credo van het Dutch Open lijkt voor hem werkelijkheid te worden: het talent van vandaag is de topper van morgen.
De organisatie van het toernooi had dus niets te klagen en prees het tennisniveau van deze editie. Oude Luttikhuis benadrukte dat het niveau een afspiegeling was van het hele toernooi: attractief. „De ambities voor de toekomst zijn duidelijk: een groter toernooi met meer aanzien, op een geschikte locatie en tijdstip, om zo nog meer tennisliefhebbers te trekken en talenten een podium te bieden.”